Malatya avukat

Malatya Boşanma Avukatı

Yonca Nilay Narman

Malatya Avukat

yn.narman@gmail.com

0507 251 80 26

Kavaklı Bağ Mah. İnönü Caddesi Nurşin Apt. 4. Kat D.8 No: 50 (4. Noter Üstü) MALATYA


Alanlar

Ana Sayfa

Arabuluculuk

İcra Hukuku

Tazminat Hukuku

Vergi Hukuku

Ceza Hukuku

Sözleşmeler Hukuku




Malatya Aile Avukatı | Malatya Boşanma Avukatı

Aile Hukuku nişanlanma, evlenme, evliliğin sona ermesi gibi konuları işleyen hukuk dalıdır. Malatya barosuna kayıtlı avukatlık yaptığımız bu alanda bize ulaşabilirsiniz.

Kanuna göre boşanma sebepleri, zina, hayata kast, akıl hastalığı, terk nedeniyle boşanma, anlaşmalı boşanma, yüz kızartıcı suç işleyen eşten boşanma, eşe kötü muamele, fiili olarak ayrı yaşama şeklinde sayılmıştır.

Boşanma davasını oturduğunuz yerde, karşı tarafın oturduğu yerde ve birlikte 6 ay boyunca oturduğunuz son yerde açabilirsiniz.

BOŞANMA

Boşanma, evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Boşanma, sadece kanunda öngörülen sebeplerin varlığı halinde açılacak bir dava ile ve hâkim kararıyla mümkündür. Boşanma davasını eşler açar.

Boşanma sebepleri:

1) Zina:

Zina, evli bir erkeğin başka bir kadınla veya evli bir kadının başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunmasıdır. Davayı eşler zina fiilini öğrendikleri tarihten itibaren 6 ay ve fiilin işlendiği tarihten itibaren 5 yıl içinde açmalıdır.

2) Hayata Kast ve Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış:

Hayata kast, bir eşin diğerini öldürme niyetini bazı fiillerle açıklamasıdır. Hayata kast, diğer eşi intihara teşvik şeklinde de olabilir.

Pek kötü veya onur kırıcı davranışta, eşlerden birinin diğer eşe pek fena davranması şartı aranır. Dövmek, aç bırakmak, işkence etmek, hakaret etmek, vb.

Bu sebebe dayanan davanın, boşanma sebebinin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde ve fiilin işlenmesinden itibaren 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu süre, hak düşürücü süredir.

3) Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme:

Eşlerden birinin yüz kızartıcı bir suç işlemesi halinde, diğer eş boşanma davası açabilir. Örneğin, adam öldürme, dolandırıcılık, emniyeti kötüye kullanma, hırsızlık, vb.

Eşlerden birinin haysiyetsiz hayat sürmesi, diğer eş için bir boşanma sebebidir. Eşin haysiyetsizlik sebebiyle dava açabilmesi için, evliliğin kendisi açısından çekilmez hale gelmiş olması gerekir. Eş, kendisi de aynı hayatı sürüyorsa dava açamaz.

Haysiyetsiz hayat sürme devamlılık gösterdiği için, dava da her zaman açılabilir.

4) Terk:

Terk, eşlerden birinin ortak hayattan ayrılmasıdır. Eş, müşterek hayata devam etmemek üzere, evlilik birliğinin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla diğer eşi bırakıp gitmişse ve haklı bir sebep olmaksızın eve dönmüyorsa, terk fiili işlenmiştir.

Terk sebebiyle boşanma davasının şartları:

(1) Eşler arasında ayrı yaşama durumu en az altı ay devam etmiş olmalıdır.

(2) Terk edilen eş, terkin üzerinden en az dört ay geçtikten sonra mahkemeye gitmelidir. Gerekirse, ihtar ilân yoluyla yapılabilir.

(3) Hâkim terk eden eşe iki ay içinde eve dönmesi için ihtarda bulunmalıdır.

Evi terk eden eş bu süre içinde eve dönmezse, diğer eş boşanma davası açabilir.

5) Akıl Hastalığı:

Eşlerden biri evlendikten sonra akıl hastası olmuşsa, akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasının açılması aşağıdaki koşullara bağlıdır:

(1) Hastalığın iyileşmesinin mümkün olmadığı resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmelidir.

(2) Ortak hayatın diğer eş için çekilmez hale gelmiş olması gerekir.

6) Evlilik birliğinin sarsılması (genel boşanma sebebi):

Bu sebeple dava açılabilmesi için şu koşullar bulunmalıdır:

(1) Evlilik birliği temelinden sarsılmış olmalıdır:

Eşler arasında önemli fikir ve duygu ayrılığının bulunması. Bazı olaylar, evliliği temelinden sarsabilir. Bunlar eşlerin kusurlarıyla ortaya çıkabileceği gibi, eşlerin kusuru olmadan da ortaya çıkabilir. Örneğin, eşlerin dünya görüşlerindeki farklılık, bir eşin diğerini toplum içinde devamlı olarak küçük düşürmesi veya ona hakaret etmesi.

(2) Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması, eşlerden birinden müşterek hayatı sürdürmesinin beklenemeyeceği düzeyde olmalıdır.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, en az bir eş için evlilik birliğini çekilmez hale getirmiş olmalıdır. Bunu hâkim takdir eder.

(3) Davacının kusurunun daha ağır olduğu itirazının yapılmamış olması veya bu itirazın reddedilmiş olması:

Boşanma davasını açan eşin, diğer eşten daha az kusurlu olması şartı aranır. Ancak kusuru daha ağır olan eş davayı açmış ve diğer taraf buna karşı def'i hakkını kullanmamışsa, hâkim davaya bakar.

Boşanma davasını açan eş daha ağır kusurlu olsa da, artık evliliğin devamında diğer eş ve çocuklar açısından bir yarar yoksa, eşin def'i hakkını hâkim göz önünde tutmaz.

Eşlerin boşanma konusunda anlaşmaları:

Anlaşarak boşanmanın koşulları:

- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.

- Eşler boşanmak için birlikte başvurmalıdır ya da bir eş diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmelidir.

- Boşanma kararı verebilmek için, hâkim tarafları bizzat dinlemek zorundadır.

- Hâkim tarafların iradelerini serbestçe kullandıklarına kanaat getirmelidir.

- Taraflar, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında anlaşmış olmalı ve hâkim bu düzenlemeyi uygun görmelidir.

Müşterek hayatın kurulamaması (fiili ayrılık):

Boşanma davası açılıp reddedilmişse, fakat taraflar bu red kararının kesinleşmesinden sonra üç yıl süreyle bir araya gelmezlerse, taraflardan birinin talebi üzerine, hâkim boşanmaya karar verir.